Activities

Sine Saloum delta

De Sine Saloum delta is een van de mooiste natuurgebieden van Senegal. Het werd door de UNESCO uitgeroepen tot World Biospere Reserve. Je kan er per kano door de wirwar van mangrovekreken varen, de vele eilanden ontdekken en genieten van een wonderbaarlijke rust omringd door duizenden vogels, waaronder vele zeldzame soorten.

Lompoul, woestijngebied

De woestijn van Lompoul is een klein gebied tussen Dakar en Saint-Louis. Het oranje duinenlandschap doet eerder denken aan de Sahara dan aan de omliggende gebieden in Senegal.

Het is een fantastische ervaring om een nachtje te gaan slapen in een Mauretaans tentenkamp, en te genieten van de sterrenhemel bij het kampvuur. Je kan een tochtje maken met een dromedaris of je gewoon van de hoge duinen laten rollen.

Bandia Reservaat

Senegal bezit enkele prachtige natuurparken. Vooral de vogelreservaten zijn wereldberoemd. Zo is het DjoudPark in het noorden het derde grootste vogelreservaat ter wereld, en elk jaar is het in de winter de thuisbasis voor meer dan 3 miljoen vogels. Ook de Somone delta en de Sine Saloum staan bekend voor hun grote populatie zeldzame vogels.

Daarnaast zijn er ook enkele kleine safari parken zoals Bandia reserve en Fathala, waar je korte jeepsafari's kan maken tussen de giraffen, zebra's, gazellen, neushoorns, struisvogels, apen en krokodillen. Voor de dapperen onder ons kan je in Fathala zelfs gaan wandelen met de leeuwen.

Lac Rose

Ten noorden van Dakar, tussen de savanne en de uitgestrekte duinen langs de oceaan, bevindt zich het meer Retba. Dit extreem zout meer heeft een bijzondere roze kleur als gevolg van microscopisch kleine algen. Je kan er zelf gaan drijvenop het meer en genieten van de rust. De plaatselijke bevolking leeft van zoutwinning.

Somone delta / Oesterbar

De Somone is genoemd naar een kleine rivier met oorsprong in het massief tussen Ndiass en Thiès. Deze bevloeit een reeks baobabwouden om zich dan via een wijd zoutwaterbekken in de Atlantische oceaan te storten. Gezegend met een merkwaardig ornithologisch natuurreservaat en een der mooiste stranden van de regio, maakt deze plek meer dan de moeite waard voor leuke uitstap. Met een bootje vaar je de rivier op, omringd door pelikanen, reigers, flamingo's en zoveel ander moois. Op de terugweg kan je stoppen bij een superleuke oesterbar van een Bretoen die oestersbanken maakte in de rivier.

Aan de overkant liggen ook een paar locale strandbars waar je lekkere vis kan eten of met een drankje kan relaxen op de ligzetels.

De monding van de rivier maakt de zee hier omstuimig, wat dan weer ideaal is voor surfers en kiters.

M'Bour markt en vismarkt

Het is absoluut de moeite waard om met paard en kar de vismarkt van M'Bour te bezoeken. Het is een kleurrijke Afrikaanse drukte en een overgetelijke ervaring.

De heilige Baobab boom

De baobab is het symbool van Senegal. Deze bijzonder ogende boom siert het landschap. Er worden bijzondere geneeskrachtige eigenschappen toegekend aan de baobab en hij wordt beschouwd als een heilige boom omdat hij de geest van de afgestorvene stamhoofden zou herbergen. Hoe dan ook is de baobab een verzamelplaats waarrond de tradities en het gedachtegoed van een volk wordt doorgegeven. Je kan een bezoek brengen aan één van de grootste en oudste baobabs van Senegal.

Via een spleet kan je in deze reusachtige holle boom rondlopen.

Île de Gorée (slaveneiland)

Dit geklasseerde patrimonium is een uniek plek, doordrongen van de rauwe emotie van het verleden. Een gids loodst je doorheen het slavenhuis en laat je de ellende van de slaven voelen, die hier aan hun tocht overzee begonnen. Het eiland zelf is heel pittoresk met zijn oker en roze gekleurde gevels, zijn smalle straatjes, vele locale kunstenaars en leuke restaurantjes.

Schelpeneiland Joal

Joal Fadiouth of het schelpeneiland, net boven de Siné-Saloum-delta, is een eiland zonder auto's, waar je loopt op schelpen. Deze poëtische plaats is de geboorteplaats van voormalig president-dichter Senghor. Op de unieke begraafplaats delen christenen en moslims in vrede een kerkhof met zicht op zee. Leuk om dit per kano te bezichtigen met een lokale gids.

Andere Activiteiten

In de buurt zijn er voldoende mogelijkheden om te gaan paardrijden op het strand, te toeren met een quad of te gaan vissen op zee met plaatselijke piroques. Er bevinden zich bovendien een golfcourt en padelterreinen in de nabije omgeving.
Louka Beach biedt ook stand up peddles en surfplanken aan voor de sportievelingen.                             Na een vermoeiende dag kan je bij ons terecht voor een zalige massage.                                         Op aanvraag worden djembé lessen en initiaties in de Afrikaanse dans georganiseerd.
En uiteraard is er heel veel muziek! Regelmatig treden Senegalese bands op, die zorgen voor een fantastische dansavond.